Škola ribolova

Kako smo i najavljivali dana 29.08.2015. u Jastrebarskom u organizaciji ŠRD Jastrebarsko na jezeru u parku Erdody održana je škola ribolova. Iako je prema najavama na istoj trebalo sudjelovati 25 mladih ribiča odazvalo se njih 15-ak jer su ostali bili spriječeni zbog početka nogometnih prvenstava. Posebno nas je iznenadilo i razveselilo to što je od 15-ak sudionika čak 5 bilo nježnijeg spola što inače nije slučaj jer je ribolov u velikoj većini "muški" sport. Uz mlađi naraštaj pratilo nas je i nekoliko starijih članova i gostiju te roditelja.

Sa strane ŠRD Jastrebarskog školu ribolova vodili su Dražen Cestarić, Kristijan Fresl i moja malenkost Petar Novosel.
Sama škola ribolova bila je podijeljena na više tematskih cjelina i to na sljedeće:

  • moderni šaranski ribolov
  • feeder ribolov
  • odnos prema ulovljenoj ribi
  • ekologija

Prije početka same škole ribolova okupljene sudionike i njihove roditelje počastili smo "doručkom".

Nakon toga smo krenuli obrađivati ranije navedene teme.

Moderni šaranski ribolov je ribolov koji sve više zanima mlade ribiče jer je vrlo atraktivan i love se velike ribe tj. šarani i amuri.

Specifičan je po nekoliko stvari, a to su te da se ribolov vrši sistemom na "dlaku" tj. mamac se ne mamči direktno na udicu već na "dlaku" koja je ispod udice.

Druga specifičnost modernog šaranskog ribolova je ta da je mamac u većini slučajeva boila, a boila je mamac u obliku kuglice koja nastaje iz suhe smjese brašnastih hrana, aditiva i mirisa, pomiješanih u jaja, te se iz takve smjese formiraju kuglice promjera u prosjeku od 10 do 20mm (a može i više) koje se termički obrade kuhanjem.

I treća specifičnost modernog šaranskog ribolova je da se ulovljena riba po mogućnosti neozljeđena vrati u svoje stanište tj. vodu. Takav način ribolova naziva se "ulovi i pusti".

"Ulovi i pusti" način ribolova u konačnici rezultira time da u vodama kojima se njeguje takav režim ribolova iz godine u godinu obitavaju sve veće ribe a to automatski rezultira većom atraktivnošću vode. Navedimo tako da u jezeru u parku Erdody plivaju šarani i amuri težine preko 15kg.

Imali smo sreću da za vrijeme škole ribolova uspijemo uhvatiti i 2 primjerka prekrasnih šarana iz jezera.

Nakon završene teme o modernom šaranskom ribolovu okupljene smo počastili sa grickalicama i sokovima.

 

Feeder ribolov je u nas relativno nova ribolovna disciplina i možemo reći da se masovnije prakticira zadnjih 5 godina.

Specifičan je po tome što se u toj tehnici koriste hranilice (eng. feeder=hranilica) te specijalni štapovi tj. feederi koji imaju izrazito osjetljive vrhove koji služe za detekciju griza.

Feeder ribolov je vrlo dinamičan i efikasan način ribolova u kojem se u vrlo kratkom vremenu može uloviti puno ribe, kako male, tako i velike tj. kapitalne.

Odnos prema ulovljenoj ribi nama ribičima je izuzetno važan. Pošto sve više ribiča njeguje režim ribolova "Ulovi i pusti" treba napomenuti da u toj priči nije samo dovoljno ulovljenu ribu pustiti natrag u vodu već treba pripaziti na to da se ona neozlijeđena vrati u vodu. Zbog toga savjesni ribiči koriste podloške ili kadice za ribu, te ubodne rane od udice tretiraju antiseptičkim sredstvima kako ne bi došlo do infekcija što bi u konačnici moglo rezultirati uginućem ribe.

Ekologija je svakom pravom ribiču jedna od važnijih stvari jer je ribolov ustvari boravak u prirodi, a kakav bi to boravak i suživot sa prirodom bio ako bi ribiči za sobom ostavljali nered ili smeće.

Zato smo naše polaznike škole ribolova pomalo educirali o toj temi i pokušali im objasniti da ribolovno mjesto nakon što završe sa ribolovom moraju ostaviti čisto. Na tu temu smo na kraju škole odradili i praktični dio te smo obišli jezero i pokupili smeće i granje.

Nakon ekologije vratili smo se ribolovu jer je polaznike, razumljivo, to najviše zanimalo. Svaki od polaznika uhvatio je po nekoliko riba, neki su bili veće sreće pa su uhvatli veće ribe, a neki manje.

Na kraju ove priče svim polaznicima škole ribolova podijelili smo prigodne poklone.

I kako kaže ona narodna: "Sve što je lijepo kratko traje" završila je i prva škola ribolova u Jastrebarskom te bi se ovim putem zahvalili svim sudionicima i Gradu koji je kroz program financiranja športskih udruga financirao istu.

Kao suorganizator iskreno se nadam da su svi sudionici zadovoljni i sa nekim novim spoznajama i znanjima otišli iz škole ribolova u što na kraju duboko vjerujem jer mi je to potvrdio njihov osmjeh na licu. Žao mi je samo što je jedan veliki dio najavljenih mladih ribiča bio spriječen zbog početka nogometnih prvenstava ali evo ovim putem poručujem da ovo nije zadnja škola ribolova te se iskreno nadam da ćemo u skorašnjoj budućnosti organizirati još koju te da će to sve možda prerasti u tradiciju.

Uz ribički pozdrav svima još jednom hvala,

BISTRO