Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentfacebooklikeandshare has a deprecated constructor in /home/srdjastr/public_html/portal/plugins/content/facebooklikeandshare/facebooklikeandshare.php on line 45

Uređenje jezera broj 5 - Petice u Novakima

ŠRD Jastrebarsko proljetos je započelo sa uređenjem još jednog jezera na kompleksu jezera u bivšem ribogojilištu Novaki Petrovinski u Jastrebarskom. U zadnjih par godina uredili smo jezero broj 1 - Jedinicu, Jezero broj 3 - Trojku, Jezero broj 0 - Nulu i lani jezero broj 4 - Četvorku. 

Specifičnost jezera bila je ta da je isto već skoro 30 godina bez vode tj. suho i zaraslo u gusto raslinje, drveće i trstiku tj. šaš, a i donedavno je bilo nedostupno ljudskoj nozi i pogledu, ali uređenjem nasipa jezera broj 4 i nasipa jezera broj 2 jezero je postalo fizički dostupno.

Jedna slika da dočara izgled jezera i okoliša iz 2018 godine.

  

Kao što smo već spomenuli nakon uređenja nasipa na jezeru broj 2 i 4 rodila se ideja da se uredi i jezero broj 5 koje je površine malo veće od 7 hektara. Kada samo sagledali situaciju pao je dogovor i krenulo se u realizaciju istoga. 

Radovi su bili opsežni, mukotrpni i na trenutke toliko komplicirani zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i drugih stvari koje su nas pratile da smo skoro odustali od svega.

No krenimo redom.

Prvo se odradilo krčenje nasipa te njihovo uređenje tj. utvrđivanje jer su isti bili u derutnom stanju. Nakon tog prvog koraka krenulo se u planiranje ribolovnih pozicija i one su odrađene na način da smo napravili 8 pozicija veličine tj.površine 10x10 metara sa razmakom od 40 metara između njih.

 

Treći korak bio je čišćenje površine jezera tj. dna istoga koje je kroz godine kako na kojem dijelu jezera zaraslo u trstiku, sitno raslinje, krupno raslinje ili pak ozbiljno drveće. To je nakon uređenja nasipa ujedno bio i najkompleksniji dio uređenja samog jezera jer je bilo potrebno raskrčiti oko 7 hektara džungle.

 

Po završetku te faze radova pristupili smo daljnjoj obradi površine tj. dna jezera i odradili smo dezinfekciju jezera sa 7 tona vapna i nakon toga tlo obradili frezanjem.

Zadnja faza uređenja bila je izrada brane tj. ustave za regulaciju dotoka vode, izrada dvije rampe, jednog mosta za pristup jezeru i okvira za table sa pravilima i obavijestima vezanima uz navedeno jezero.

Po završetku svih planiranih radova u jezero smo pustili vodu i sada nam preostaje urediti pristupne ceste, 8 pozicija i najvažnije poribiti jezero ribom te u dogledno vrijeme omogućiti ribolov.

Ovim putem zahvaljujemo  se Zagrebačkoj županiji koja je sufinancirala veći dio radova tj. uređenje predmetnog jezera.

 

BISTRO!