Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentfacebooklikeandshare has a deprecated constructor in /home/srdjastr/public_html/portal/plugins/content/facebooklikeandshare/facebooklikeandshare.php on line 45

Izgradnja/uređenje protupoplavnog sustava na jezerima u Novakima

ŠRD Jastrebarsko i ove godine apliciralo je na Javni natječaj Zagrebačke županije za dodijelu potpora za razvoj ribarstva u Zagrebačkoj županiji.

Dobiveni iznos od 45.000,00 kn ŠRD Jastrebarsko utrošio je na izgradnju/uređenje protupoplavnog sustava na jezerima u Novakima.

Uslijed klimatskih promjena koje su zahvatile naše podneblje (dugi kišni periodi i velike količine oborina), a i zbog godina i godina neodržavanja kanala u kompleksu jezera Novaki ŠRD Jastrebarsko bilo je prisiljeno izgraditi tj. urediti protupoplavni sustav kako bi spriječilo nastajanje štete uslijed velikih voda.

ŠRD je do sada u kompleksu jezera Novaki revitaliziralo 6 jezera i zbog navedenoga bilo je nužno omogućiti kvalitetnu dovodnju i odvodnju vode za ta jezera. Centralni kanal po kojem dolazi voda na lijevi stranu kompleksa jezera nije čišćen niti uređivan više od 30 godina, a i mnogi su ga iskoristili za ilegalno odlaganje otpada.

Radi se o 500 metara kanala iz kojeg se vodom snabdijevalo 11 jezera tj. ribnjaka.

 

 

 

Situacija prije uređenja:

 

 

 

Kanal nakon uređenja:

 

 

Kako bi spriječili probijanje tj. puknuća nasipa uslijed velikih voda ŠRD Jastrebarsko na sva uređena jezera ugradilo preljevne cijevi koje omogućuju da višak vode za vrijeme obilnijih oborina bez problema može izaći iz jezera. Iako svako jezero ima betonski ispust kroz koji voda izlazi iz jezera u zadnjih nekoliko godina pokazalo se da ti ispusti nisu dovoljni i da uslijed obilnijih oborina dolazi do velikih povećanja vodostaja u jezerima i samim time do mogućnosti puknuća nasipa.

ŠRD Jastrebarsko je ugradilo preko 150 metara preljevnih cijevi različitih promjera (ovisno o veličini jezera) i time omogućilo da uslijed povišenog vodostaja ne dođe do nekih problema tj. pucanja nasipa.

 

I na kraju ovim putem zahvaljujemo  se Zagrebačkoj županiji na dodijeljenim sredstvima i iskreno se nadamo da ćemo i u nadolazećim godinama uspješno surađivati jer ŠRD Jastrebarsko pred sobom ima još puno projekata koje planira realizirati, a svaka financijska pomoć nam je dobrodošla.